Az ország energiahelyzete

Az energetikát tekintve nagyon érdekes folyamatok zajlanak az egész világban, de itt a mi térségünkben is. Nagy kérdés, hogy ezek a folyamatok fenntarthatóak-e. Folytatjuk blogunkat, amelyben sok az adat és kevés a kommentár. Legközelebb a a villamosenergiáról lesz szó.

Magyarország primer energiafelhasználása évtizedes távlatban csökken, de az utóbbi két évben ismét nő:

Ha havi bontásban nézzük, jól látszik, hogy a nyári minimum értékek némiképp nőnek (a légkondicionálás elterjedésével), és az elmúlt hideg tél hatása is látszik:

 

A gazdaság energiaintenzitása (az egységnyi jövedelem megtermeléséhez szükséges energiahordozók mennyisége) csökken, de a csökkenés mértéke elmarad a térség többi országétól, és az utóbbi években nem nagyon kerülünk közelebb az uniós átlaghoz.

Nem nagyon csökken az energiafüggőség sem:

A szén-dioxid intenzitás, ha lassan is, csökken, ahogy a környező országokban is.

A megújuló forrásokból származó energia mennyisége növekszik…

…de az energia igen nagy részben biomasszából származik, és nagyon alacsony a nap és a szélenergia részaránya:

Ha viszont a teljes energiafogyasztáshoz képest nézzük a megújulók arányát, bár az uniós kvótát teljesítjük, elég alacsony számokat látunk, és az utóbbi években még romlott is a helyzet:

A környező országokban csak Romániában jobb a helyzet:

 

 


 

A Jelentés Zöld Fordulatról című elemzésünkben számos ilyen mutatót vizsgálunk. A fenntarthatóság három dimenzióját mérjük: Gazdaság, Társadalom és Környezet. Érdemes böngészni honlapunkat!