Küldj levelet a képviselődnek!

Válaszd ki, hogy melyik megyében élsz!

ATOM HELYETT MEGÚJULÓKAT!

Tisztelt [...] képviselő [Úr/Asszony]!

A világban energiaforradalom zajlik, a modern országok komoly erőfeszítéseket tesznek a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében,  és ebből Magyarországnak sem szabad kimaradni! Kérem, hogy kezdeményezze a parlamentben az elavult és a megújulókat háttérbe szorító Energiastratégia újratervezését!

Az ország jelenlegi energiapolitikáját meghatározó 2011-as magyar Energiastratégia elavult, az elfogadása óta a nemzetközi helyzet jelentősen megváltozott. Az akkori jóslatokkal szemben, az energiaigény növekedése megtorpant, a megújuló energiaforrások költségei erőteljesen csökkennek, miközben a fukusimai katasztrófa nyomán a nukleáris beruházások költségei brutálisan megnövekednek, az orosz energiafüggés jelentette kockázatok pedig felértékelődtek.

A közelmúltban több szakmai tanulmány is készült, ami bizonyítja, hogy az atomerőmű építésére alapozott energiarendszer elavult és rendkívül drága, és hogy Magyarország energiaellátása megoldható lenne a megújuló energiaforrások használatával - méghozzá olcsóbban és fenntarthatóbb módon.

Ebben a helyzetben Magyarország nem kötelezheti el magát a következő évtizedekre egy rendkívül drága, a függőséget fokozó és környezetszennyező beruházás, a Paks 2 megépítése mellett.

Felszólítom, hogy döntéshozói munkájában Paks2 megépítése helyett, inkább a Zöld Utat kövesse! Válassza az energiahatékonyságot és a megújuló alapú energiatermelés fejlesztését/növelését!

Azt várjuk a döntéshozóktól, hogy

  1. Tegyenek meg mindent, hogy az ország teljes energiafelhasználása jelentősen csökkenjen!
  2. Támogassák a lakóházak energiahatékonysági célú felújítását: a szigetelést, a nyílászárók cseréjét és az energiapazarló berendezések cseréjét!
  3. Segítsék az ipar, a szolgáltatások és a közlekedés energiahatékonyságának növekedését és megújuló átállását!
  4. Támogassák az idejétmúlt alaperőművek helyett a decentralizált energiatermelési rendszer kiépítését!
  5. Növeljék jelentősen a megújuló energiaforrások használatának arányát, a 2020-ra kitűzött 14 százalék nagyon kevés!
  6. Ne akadályozzák tovább a szélerőművek terjedését! Azonnali hatállyal vonják vissza az engedélyek kiadását ellehetetlenítő, közelmúltbeli jogszabályokat! A kormány sürgősen írjon ki pályázatot új szélerőművi kapacitások létesítésére, amit 2010 óta blokkol!
  7. Haladéktalanul töröljék el a napelemekre kivetett termékdíjat, és támogassa a lakóházak és a középületek napelemekkel való felszerelését!
  8. A lakóépületek energiahatékonysági felújítására szánt EU-támogatást fordítsák a megjelölt célra!
  9. Nyissák újra az Energiastratégia tervezését, kezdjék elölről a stratégia társadalmi vitáját, és a folyamat során ne hagyják figyelmen kívül az energiapiacokon végbement forradalmi változásokat, és helyezzék a magyar energiapolitikát meghatározó dokumentumot valós alapokra!

Tisztelt [...] képviselő [...]!

Késlekedés nélküli cselekvésre van szükség! Atom helyett megújulókat!

Köszönöm figyelmét, és várom válaszát felvetéseimre.

Üdvözlettel:

 

[név]

[e-mail cím]

[dátum]